Ariane 6 is gelanceerd: dit moet je weten over de raket die Europa weer naar de ruimte moet brengen (2024)

Ariane 6 is gelanceerd: dit moet je weten over de raket die Europa weer naar de ruimte moet brengen (1)

In Frans-Guyana is de nieuwe Europese ruimteraket Ariane 6 voor de eerste keer gelanceerd.De Ariane 6 is belangrijk voor de Europese ruimtevaart, die momenteel geen enkele krachtige raket meer heeft.Ook in ons land staan de zenuwen gespannen. Verschillende Belgische bedrijven hebben meegebouwd aan de raket. Er vliegen ook 2 experimenten mee van Belgische scholieren en studenten.

Wim De Maeseneer

Rond 21 uur onze tijd is de Ariane 6 vertrokken op deEuropese lanceerbasis in Frans-Guyana, in Zuid-Amerika. Het is de eerste reis van dit nieuwe type raket.

BEKIJK - Beelden van de lancering:

Ariane 6 is gelanceerd: dit moet je weten over de raket die Europa weer naar de ruimte moet brengen (2)

Videospeler inladen...

De verwachtingen zijn hooggespannen. De Ariane 6 moet haar voorganger, de Ariane 5, doen vergeten. Die was27 jaar lang één van de meest betrouwbare raketten ter wereld. Bijna alle grote Europese missies van de voorbije 30 jaar zijn gelanceerd met een Ariane 5, net als de bekende James Webb-ruimtetelescoop eind 2021.

Sinds Ariane 5 vorig jaar met 'pensioen' is gegaan, heeft Europa geen enkele raket meer die krachtig genoeg is om grote satellieten naar de ruimte te brengen.Ariane 6 moet daar verandering in brengen.

Een Russische Soyuz-raket brengt een Europese Galileo-satelliet de ruimte in 2005 AFP Europa Europa betaalt 180 miljoen euro om mee te liften op de raketten van SpaceX-baas Elon Musk wo 08 nov 2023 17:03

"Ariane 6 luidt het begin in van een nieuw tijdperk van onafhankelijk, Europees ruimtetransport", zei Josef Aschbacher, de directeur-generaal van het Europese ruimteagentschap ESA, eerder al. "Met deze lancering zal Europa opnieuw toegang krijgen tot de ruimte, zonder een beroep te moeten doen op andere landen."

Naar de maan en verder

De Ariane 6 is een verbeterde (en goedkopere) versie van de Ariane 5. De raket is afhankelijk van de vracht 56 of 62 meter hoog, ongeveer even hoog als de toren van Pisa in Italië.

De Ariane 6 bestaat in een versie met 2 hulpraketten of boosters (de Ariane 62) en een krachtigere variant met 4 boosters (de Ariane 64).Die kan tot 21 ton vracht in een lage baan om de aarde brengen, de Ariane 62 zo'n 10 ton. Maar de Ariane 6 kan ook satellieten tot in een baan om de maan brengen, of nog verder.

Nieuw is dat de motor van de bovenste rakettrap tot 4 keer opnieuw kan ontsteken in de ruimte. Daardoor kunnen met een lancering verschillende soorten satellieten in verschillende banen om de aarde worden gebracht.

Ariane 6 is gelanceerd: dit moet je weten over de raket die Europa weer naar de ruimte moet brengen (4)

Belgen duimen mee

Ook in België is de lancering in spanning gevolgd. Vliegtuigmotorfabrikant Safran Aero Boosters uit Luik levert de brandstofkleppen voor de nieuwe raketmotoren van de Ariane 6. Lucht- en ruimtevaartbedrijf Sabca uit Brusselbouwt het aandrijfsysteemdat ervoor zorgt dat de raket tijdens de lancering stabiel en in de juiste richting vliegt.

"We kijken heel erg uit naar de lancering", zegt Tillo Vanthuyne van Sabca. "We hebben hier heel hard aan gewerkt en de verwachtingen zijn vooral positief, maar er kan natuurlijk altijd iets misgaan." Ter herinnering: bij de eerste vlucht van de Ariane 5 in 1996 ontplofte de raket 37 seconden na de lancering door een fout in de software.

Ook de leerlingen van het Sint-Pieterscollege in Jette duimden voor een geslaagde lancering. Samen met een secundaire school uit Eigenbrakel hebben ze een klein meetinstrument gemaakt dat meevliegt met de Ariane 6.

Het is volgens ESA de eerste keer dat Europese middelbare scholieren iets met een raket in een baan om de aarde brengen. Het toestel is bedacht en gemaakt door de leerlingen en moet de sterkte meten van het aardmagnetisch veld, en de invloed van de zon erop.

En ook een groep studenten van de UHasselt stuurt een magnetometer mee met de Ariane 6. Een vorige versie van het instrument vloog eerder ook al 10 maanden door de ruimte, in het internationale ruimtestation ISS.

Gemiste kans

Het vertrouwen in de Ariane 6 blijkt groot. Nog voor de raket een eerste keer had gevlogen, waren volgens de Franse fabrikant ArianeGroup al 30 lanceringen geboekt. Vooral navigatiesatellieten en enkele ruimtetelescopen van de ESA, maar ook commerciële satellieten, zoals de internetsatellieten van Amazon. ArianeGroup rekent op zo'n 10 lanceringen per jaar.

Al blijft het de vraag of de Ariane 6 de concurrentie met andere raketten kan aangaan."De Ariane 6 is niet herbruikbaar, wat toch wel een gemiste kans is en eigenlijk niet meer van deze tijd is", zei ruimtevaartingenieur Stijn Ilsen vorig jaar al.

De Ariane 6 is eigenlijk al verouderd, nog voor de eerste lancering

"Puur commercieel gaat die bijna niet kunnen concurreren met de raketten die wél terug op aarde kunnen landen en herbruikbaar zijn. De Ariane 6 is eigenlijk al voorbijgestoken nog voor ze een eerste keer gelanceerd is."De Europese ruimtevaartorganisatie ESA is intussen wel volop bezig met de ontwikkeling van een generatie herbruikbare raketten.

Opvallend: eind vorige maand besliste Eumetsat, de Europese organisatie die weersatellieten beheert, om een nieuwe weersatelliet in 2025 dan toch niet te lanceren met een Ariane 6, maar wel met een raket van het Amerikaanse ruimtebedrijf SpaceX. Een verklaring kwam er niet echt. ESA-baas Josef Aschbacher schreef op X dat hij de beslissing "verrassend en moeilijk te begrijpen" vond.

Een lancering van de Ariane 6 zou tussen de 75 en 115 miljoen euro kosten, afhankelijk van welke variant gelanceerd wordt. Bij de Ariane 5 kostte dat zo'n 170 miljoen. Maar een vergelijkbare Falcon 9-raket van het Amerikaanse ruimtebedrijf SpaceX lanceren, is met zo'n 60 miljoen euro wel aanzienlijk goedkoper.

Meest gelezen

  1. Liveblog Conflict Midden-Oosten Liveblog - Zeker 22 doden na Israëlische luchtaanvallen op Beiroet, militair vliegtuig met 111 passagiers vanuit Liba... Update do 10 okt 22:00
  2. Liveblog Liveblog verkiezingen - Filip Watteeuw (Groen): "Ik zou even blij zijn met Hafsa El-Bazioui als burgemeester als dat ... Update do 10 okt 22:48
  3. Frankrijk Netflix-serie 'Emily in Paris' trekt naar Rome, maar daar is Franse president Macron het niet mee eens do 10 okt 18:36
  4. Justitie Schedel die gevonden werd in Maasmechelen, blijkt van vermiste Nederlandse te zijn: doorbraak na 30 jaar dankzij DNA-... Update do 10 okt 17:26
  5. Economie Krëfel stopt met verkoop van keukens do 10 okt 17:08
  6. Onderwijs Steeds meer leerlingen komen in B-stroom middelbaar onderwijs terecht: "Zeker 20 leerlingen staan op wachtlijst" do 10 okt 12:24
  7. Verenigd Koninkrijk Britse prinses Kate verschijnt eerste keer in openbaar na chemotherapie voor gesprek met nabestaanden van mesaanval do 10 okt 17:41
Ariane 6 is gelanceerd: dit moet je weten over de raket die Europa weer naar de ruimte moet brengen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Francesca Jacobs Ret

Last Updated:

Views: 6012

Rating: 4.8 / 5 (48 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Francesca Jacobs Ret

Birthday: 1996-12-09

Address: Apt. 141 1406 Mitch Summit, New Teganshire, UT 82655-0699

Phone: +2296092334654

Job: Technology Architect

Hobby: Snowboarding, Scouting, Foreign language learning, Dowsing, Baton twirling, Sculpting, Cabaret

Introduction: My name is Francesca Jacobs Ret, I am a innocent, super, beautiful, charming, lucky, gentle, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.